Welke tafel moet ik kiezen?

Ben je op zoek naar een nieuwe eettafel? Naast dat het natuurlijk leuk is om een nieuwe tafel uit te zoeken, kan het ook best eens wat stress opleveren. Want als je een beetje aan het rondkijken bent, kom je er pas achter hoeveel verschillende soorten tafels er zijn. Naast de verschillende vormen zoals rond, ovaal, vierkant of rechthoekig, moet je ook een keuze maken voor de kleur, en het soort materiaal. Omdat we bij de Sfeerhoeve specialist in eiken tafels zijn, gaan we er eigenlijk vanuit dat je de keuze voor een eiken tafel al gemaakt hebt. We zullen daarom de verschillende vormen van de tafels eens met je door lopen, en je zult zien dat je al snel een idee hebt wat voor tafel je moet kiezen.

Een ronde eiken eettafel

Een ronde eettafel is een goede keuze als jouw eetkamer of huiskamer niet al te groot is. Een ronde tafel neemt namelijk veel minder ruimte in dan bijvoorbeeld een rechthoekige. Ook kun je er een flink aantal stoelen aan zetten, zonder dat je moeite hebt om weer van je plek af te komen omdat je heel dicht op de ander zit. De poot van de tafel zit in het midden, zodat je genoeg beenruimte hebt. Als je kleine kinderen hebt of vaak op bezoek krijgt, dan is een bijkomend voordeel van een ronde tafel dat er geen hoeken en randen aan zitten, zodat ze niet snel hun hoofd hard zullen stoten. En wat ook belangrijk is, een ronde tafel kan een gezellige sfeer creƫren omdat je lekker dicht bij elkaar kunt zitten, en elkaar allemaal kunt aankijken. Dit is prettig bij bijvoorbeeld het avondeten, zodat je iedereen even persoonlijk kunt spreken over zijn of haar dag, maar ook bijvoorbeeld bij het spelen van spelletjes zit iedereen even ver van het speelbord af.

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan een ronde tafel? Natuurlijk wel. Feit zal altijd blijven dat je aan een rechthoekige of vierkante tafel van dezelfde afmeting altijd meer mensen aan een tafel kunnen zitten. Ook kun je een ronde tafel niet tegen een muur schuiven, iets waar je altijd rekening mee moet houden in je interieur.

Een vierkante eiken eettafel

Net als bij de ronde tafel is ook de vierkante eettafel praktischer in een kleine ruimte dan een rechthoekige eettafel. En je zou denken dat je aan een vierkante tafel minder stoelen kwijt kunt dan aan een rechthoekige, maar daar is niks van waar. Er kunnen altijd net zoveel stoelen aan als bij een rechthoekige variant. Omdat een vierkante tafel rechte zijden heeft, is deze juist wel gemakkelijk tegen een muur te schuiven. Hierdoor zorg je gelijk voor wat ruimtebesparing. Een vierkante tafel zorgt ook voor gezelligheid, omdat iedereen lekker dicht bij elkaar kan zitten.

Een nadeel van een vierkante tafel is dat je er niet gemakkelijk extra stoelen bij aanzet. Men komt dan al gauw op de hoek te zitten en dat zal zijn of haar zitcomfort niet verhogen, omdat je last hebt van de tafelpoot. Ook zitten er aan een vierkante tafel natuurlijk 4 hoeken, waar jonge kinderen zich makkelijk en vaak hard aan kunnen stoten.

Rechthoekige eetkamertafels

Een rechthoekige eettafel is verreweg het meest populair. Dat heeft voornamelijk te maken met de zitruimte die je aan een rechthoekige tafel hebt. Je zit bij een kleine rechthoekige tafel al snel met 6 personen aan tafel, zonder dat je last van elkaar hebt. Ook is de tafel vaak multifunctioneel, en wordt het bijvoorbeeld als eettafel gebruikt, maar ook als tafel om aan te werken. Fijn is ook dat een rechthoekige tafel in heel veel verschillende afmetingen te verkrijgen is. Zo heb je zelfs tafel die wel 3 meter lang zijn, waardoor je er al snel met een groep van 12 personen aan kunt zitten.

Aan een rechthoekige tafel zitten natuurlijk scherpe hoeken, zodat je moet oppassen als je kleine kinderen hebt. Een ander nadeel is, dat als je niet zo'n grote kamer hebt je hier wel rekening mee moet houden. Een rechthoekige tafel neemt namelijk vaak wat meer ruimte in beslag.

Een ovalen eiken tafel

Een ovale tafel zie je niet vaak, wat het juist wel weer leuk maakt omdat het een uniek meubelstuk is. Deze tafel is geschikt in smalle ruimtes, want door de ronde hoeken kun je er nog makkelijk omheen lopen. Ook is het bij deze ovale tafels makkelijk om een paar extra stoelen aan te schuiven, omdat je niet met een tafelpoot op een hoek zit. Door de ovale vorm zitten er dus geen hoeken aan deze tafel, waardoor met name jonge kinderen zich niet snel zullen stoten. Een ovalen tafel is speels, en staat heel erg leuk met landelijke stoelen, maar ook echte design eetkamerstoelen staan erg leuk bij deze vorm.

Klein nadeel van een ovalen tafel is dat je het niet tegen een muur kunt schuiven vanwege de vorm. Dit kan zorgen voor enig ruimteverlies in je eetkamer.

Asymmetrische eettafel

Als je een echt unieke eettafel wilt, dan kom je al gauw bij een boomstamtafel uit. Deze tafels hebben een asymmetrische vorm, en de lijnen en vorm van de boom zijn goed in het blad terug te zien. In combinatie met stalen poten zal deze tafel echt geweldig staan in bijvoorbeeld een landelijk interieur. Maar ook als bedrijf kun je prima een asymmetrische eettafel aanschaffen. Ze zijn namelijk erg goed te gebruiken als vergadertafel. Dat is weer eens wat anders dan een statische metalen tafel of een traditionele vorm.

Kleur en onderhoud van een tafel

Een eiken eettafel die je bij de Sfeerhoeve koopt, wordt standaard afgewerkt met een blanke lak. Hierdoor blijft de kleur in stand, maar wordt het tafelblad beschermd tegen vocht en viezigheid. Uiteraard kun je ook kiezen voor een andere kleur tafel, omdat dat leuker in je interieur staat. Er zijn ongeveer 12 verschillende kleuren te verkrijgen. Als je een tafel kiest met een stalen onderstel, is deze ook in verschillende kleuren te krijgen. Blank staal, mat zwart en mat wit zijn hier de opties. De eiken tafel is makkelijk te onderhouden vanwege de beschermlaag die er op zit. Je kunt de tafel gewoon afnemen met een vochtig doekje.

TIP: denk bij het uitzoeken van een nieuwe eettafel vooruit, en bekijk gelijk wat voor soort stoelen je er bij zult nemen. Stoelen zijn ook bepalend voor de uitstraling van je zithoek, en ook is de grote en de hoogte van armleuningen belangrijk bij het kiezen van nieuwe eetkamerstoelen. Ze moeten natuurlijk wel onder de tafel passen!