Welke salontafel past in mijn interieur

Als je op zoek bent naar een nieuwe salontafel, dan lijkt dat in eerste instantie een simpel karwei. Toch komt hier meer bij kijken dan je in eerste instantie zult denken. Want dat je rekening moet houden met de kleur en het materiaal is logisch, en ook dat je goed moet nadenken over de vorm. Maar wat vaak vergeten wordt zijn praktische vragen zoals wat is de juiste hoogte, en hoe verhoudt zich dat tot de afstand met de bank? En aan welke behoefte moet jouw salontafel voorzien? Moet het bijvoorbeeld ook dienst doen als een plek om leuke accessoires op te zetten, of moet jouw salontafel juist makkelijk te gebruiken zijn als bijzettafel?

Zo maar een aantal vragen waar je misschien nog niet over nagedacht hebt. Wij gaan je helpen om tot de juiste keuze te komen!

Welke vorm salontafel kies ik?

Omdat er zoveel verschillende soorten salontafels zijn, is de belangrijkste keuze volgens ons de keuze voor de vorm. Want een vierkante salontafel heeft een hele andere uitstraling en misschien ook wel functie dan bijvoorbeeld een ronde salontafel. En de vorm bepaald ook of de salontafel mooi in je huis past, of juist niet.

Eigenlijk geldt al tientallen jaren dat rechthoekig en vierkant verreweg het meeste voorkomen. En eigenlijk is dat wel logisch, want als er twee banken van gelijke afmeting haaks op elkaar geplaatst worden, is een vierkante tafel veel mooier voor het beeld. Dus als de zithoek in vierkante vorm is opgebouwd, dan werkt een vierkante tafel het best. Maar is je zithoek in een wat meer rechthoekige vorm opgebouwd, dan is juist een rechthoekige salontafel mooier voor het totaalbeeld. Ga je juist voor iets minder traditioneel, dan is het misschien leuk om dan juist eens aan een ronde salontafel (of twee) te denken, of een salontafel in ovale vorm. Het nadeel van meerdere kleine salontafeltjes is dan weer dat er niet altijd heel veel plek is om bijvoorbeeld de koffie op te zetten als er visite is.

Hoever moet mijn salontafel van de bank af staan

Alvorens je op pad gaat voor een nieuw model, meet dan thuis even de afmetingen van je bank of zithoek op, en zorg dat je als je aan het shoppen bent deze afmetingen paraat hebt. Vergeet hierbij ook de zithoogte niet. Want heb je een wat lager bankstel, dan past een hoge salontafel hier niet goed bij. Want leg je s’avonds lekker je voeten op een kussentje op de salontafel neer om televisie te kijken, dan zullen je voeten al snel in de weg zitten! Dus kies als je een laag bankstel hebt ook voor een laag salontafeltje.

Heeft jouw bankstel een hogere zit, kies dan ook een wat hogere salontafel. Een lage is dan net niet praktisch, en ook ergonomisch niet aan te raden. Wij adviseren dan ook om een salontafel te kiezen die even hoog of maximaal 10 centimeter lager is dan de armleuning van jouw bank of fauteuil.

Nu je weet waar je op moet letten, is er nog een laatste punt waar je aan moet denken, namelijk, hoe ver moet mijn salontafel van de bank of fauteuil afstaan? De ideale situatie is als de afstand van het zitgedeelte van de bank tot aan de salontafel 40 centimeter is. Zo is er voldoende ruimte om tussen de bank en salontafel door te lopen, en heb je tevens een niet al te lange afstand om te overbruggen als je iets van je salontafel wil pakken, zoals de afstandsbediening of een kopje koffie.

Kleur van de salontafel

Hoewel de kleur van een nieuwe salontafel altijd een kwestie van smaak is, kunnen we hierin natuurlijk wel een advies geven. Heb je bijvoorbeeld een landelijk interieur, dan is het aan te raden je salontafel in dezelfde kleur te houden. Dit geeft optisch rust, en bijpassende meubels zijn natuurlijk altijd mooi. Bij de Sfeerhoeve zien we vaak dat klanten die een eiken eettafel met mat zwart onderstel kiezen, ook graag een salontafel in dezelfde stijl willen hebben.

Moet je dan altijd dezelfde kleur kiezen als de rest van je meubilair? Wat ons betreft niet. Als jouw zithoek bijvoorbeeld in een apart gedeelte van jouw huis staat, of met een afscheiding zoals een kamerscherm of muurtje van de rest van je interieur gescheiden wordt, dan kun je ook prima gaan voor een ander kleurtje.

Tip: Ga voor een eiken salontafel. Deze zijn extreem duurzaam en als je de kleur zat bent, dan kun je deze zelf gemakkelijk veranderen door bijvoorbeeld een white wash olie aan te brengen op de salontafel.

Waar gebruik je een salontafel voor?

Een salontafel is natuurlijk op verschillende manieren te gebruiken. Hou bij jouw keuze dan ook rekening met de verschillende functies van een salontafel. Wil je deze namelijk tevens gebruiken als plek om bijvoorbeeld tijdschriften of de afstandsbediening in op te bergen, dan kun je bijvoorbeeld een salontafel met lade kiezen, of een legplank onder de salontafel. Op deze manier heb je mooi wat extra opbergruimte.

Wil je jouw salontafel ook gaan gebruiken als bijzettafel, of als tafel om bijvoorbeeld mooie accessoires op uit te stallen, dan pas je jouw keuze hier op aan. Kies dan een niet te groot model, en kies er gelijk twee of drie. Op deze manier heb je een multifunctioneel meubelstuk.

Heb je vaak gasten over de vloer en hou je van een gezellige borrel of film/Netflix avonden, kies dan een wat groter model salontafel. Op deze manier heb je voldoende ruimte voor hapjes en drankjes. Zorg er dan gelijk voor dat je een materiaal kiest dat makkelijk schoon te houden is. Bij de Sfeerhoeve behandelen wij salontafels natuurlijk eerst, met bijvoorbeeld een blanke lak. Mocht er dan per ongeluk een drankje over de tafel vallen, dan heb je deze zo weer schoon, enkel met behulp van een nat doekje.

Industrieel eiken salontafels bij de Sfeerhoeve

Ben je op zoek naar een industriële salontafel of bijzettafeltje, dan nodigen wij je van harte uit om bij ons eens de opties te komen bekijken. Vrijwel elke vorm is mogelijk, en perfect op jouw wensen aangepast. Natuurlijk kun je ons assortiment online bekijken, maar voor echt een goed beeld vinden wij dat je het beste even in de showroom kunt komen kijken. Hier kun je direct zien wat er allemaal mogelijk is, en indien gewenst krijg je direct advies op maat over de vorm en bijvoorbeeld het onderhoud van de salontafel.