Soorten olie voor onze eiken meubelen

Olie en kleuren

Als je eenmaal een mooi eiken meubel hebt aangeschaft is het belangrijk dat hij beschermt wordt tegen krassen, vocht en viezigheid en dat het meubel mooi blijft. Er is op dit moment ontzettend veel op de markt van beitsen tot lakken en oli├źn. Wij gebruiken voor de behandeling van meubels voornamelijk hardwaxolie. Deze hardwaxolie bestaat uit 2 componenten. De eerste component is de kleurolie en de tweede is de harder. Het betreft een monocoat systeem wat betekent dat het meubel in 1 enkele laag beschermd wordt. Zo bestaat het oorspronkelijke assortiment uit 40 kleuren wat we teruggebracht hebben tot 12 kleuren. Naast de kleuren hebben we ook nog een matte kleurloze variant.

Elk meubel zijn eigen olie

Doordat eiken een natuurproduct is en zowel in kleur als structuur onderling van elkaar kan verschillen betekent dit dat je deze verschillen ook zult zien nadat een meubel behandeld is met hardwaxolie. De kleurvoorbeelden geven wel een goede indicatie van de uiteindelijke kleur, maar het kan dus hiervan afwijken.

Olie en onderhoud

We willen eigenlijk het liefst meubels welke we zo min mogelijk moeten onderhouden. Begrijpelijk, maar door gebruik en andere invloeden van buitenaf is het wel noodzakelijk om je meubels te onderhouden als je ze mooi en beschermt wilt houden. Natuurlijk hangt het ook samen met je eigen wensen hierin. Als de hardwaxolie goed doorgehard is dan ontstaat er een kras- en slijtvaste, maar ook vochtafstotende beschermlaag. Het maakt dat het ook geschikt is voor in natte ruimtes zoals de badkamer. Een bewerkte meubel kun je net als je eiken vloer onderhouden met onderhoudsolie. Het advies is dit in ieder geval jaarlijks te doen. Je kunt er ook voor kiezen om na 2 of 3 jaar de tafel weer te voorzien van dezelfde hardwaxolie. Het is wel de bedoeling dat je het meubel dan licht opschuurt, stofvrij maakt en weer voorziet van hardwaxolie. Heb je een beschadiging, wat natuurlijk altijd kan gebeuren, dan is dit met de hardwaxolie goed en gemakkelijk te herstellen. Je kunt het namelijk plaatselijk aanbrengen zonder dat er kleurverschil ontstaat.

Zelf aanbrengen van de olie op een tafel

Het zelf aanbrengen van hardwaxolie is eigenlijk helemaal niet zo heel ingewikkeld, maar moet wel zorgvuldig gebeuren. Met 350 ml kun je een tafel helemaal behandelen. - Mix de 2 componenten goed in een daarvoor geschikt beker. En laat het heel even rusten. - Zorg dat het eiken goed stofvrij is voordat je het gaat aanbrengen. - Roer de hardwaxolie nog een door en breng het aan met een katoenen (pluisvrije) doek of een special pad. Breng het met roterende bewegingen aan zodat de olie overal komt. - Breng het ruim aan en laat het na het aanbrengen max. 15 minuten inwerken. - Na max. 15 minuten veeg je het met een schone katoenen doek of speciale pad in de lengterichting uit net zo lang tot het niet meer afgeeft. - Na een dag drogen is de hardwaxolie stofdroog. NA 2 weken is de hardwaxolie volledig uitgehard. Het advies is in de tussentijd alleen af te nemen met een droge doek.