Eiken meubels van de Sfeerhoeve

De Sfeerhoeve werkt veelal met natuurlijke en pure materialen zoals eiken. Producten met een bepaalde charme en uitstraling wat veel mensen aanspreekt. Achter deze pure materialen zit vaak een verhaal, en zit er een historie aan vast wat ieder meubel dat uit deze materialen gemaakt wordt uniek en bijzonder maakt. Net zoals bij ieder ander product is het van belang om te weten wat de eigenschappen zijn en wat de do’s en dont’s zijn als we het hebben over het onderhouden van het product. Je wilt natuurlijk zo lang als mogelijk kunnen genieten van deze mooie eiken meubelen.

Waar komt ons eiken vandaan?

Wij verwerken in onze producten veel massief Europees eiken. Het is een sterke en karaktervolle houtsoort, licht van kleur, duurzaam en goed te bewerken. Eiken is een algemeen bekende houtsoort wat al vele eeuwen deel uit maakt van ons interieur. Wij gebruiken eiken dat uit verschillende landen in Europa komt. Zo gebruiken we Frans eiken en Slavonisch eiken, veelal uit Oekraïne en Wit-Rusland. Dit eiken groeit langzamer vanwege het koudere klimaat en is nog sterker en daardoor duurzamer. Vaak is de kleur iets lichter.

Nieuw en oud eiken.

Doorgaans wordt er veelal onderscheid gemaakt in nieuw en oud eiken eiken. Het nieuwe eiken betreft vaak eiken dat gezaagd en gedroogd is en voor het eerst gebruikt wordt voor meubels. Oud eiken is eiken dat al vele jaren is gebruikt in huizen, bruggen, treinen, wijnbrouwerijen enzovoorts. Het hout is doorleefd, verweerd en heeft zichtbare gebruikerssporen zoals gaten en scheuren, gaatjes van beestjes en verkleuringen. De bekende wagonplanken zijn daar een mooi voorbeeld van. Dit oud eiken is erg populair vanwege het unieke karakter van het hout.

Eiken meubels in huis.

Eiken wordt veelal gebruikt voor meubels in ons huis. Denk hierbij aan eiken tafels, keukens, vloeren en nog veel meer. Eiken dat voor binnen wordt gebruikt wordt eerst gedroogd in een speciale droogoven om het hout terug te drogen tot een vochtpercentage tussen de 8 en 12%. Dan is het hout het meest geschikt voor binnen en zal werking van het hout tot het minimum beperkt blijven. Hout zal zich altijd willen aanpassen aan de omgeving. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn daarbij bepalende factoren. Eiken is prima in staat zich aan te passen als je het de tijd geeft en niks forceert. Is het bijvoorbeeld te warm in huis en is de luchtvochtigheid lager dan 40% dan kan dit resulteren in het krimpwerking van het hout wat kan leiden tot kleine scheurtjes. Denk maar aan de massief houten vloeren en de naden die ontstaan in een droge winter. Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% is doorgaans prima en een temperatuur van 18- 20 graden is het meest geschikt. Daarnaast zijn directe warmtebronnen zoals een radiator of houtkachel of zonlicht ook elementen waar we rekening mee moeten houden.

Hoe onderhoud ik eiken meubelen

Zeker voor meubels die intensief gebruikt worden is het goed om het onbehandeld eiken te behandelen en te voorzien van bescherming om het daarmee te verduurzamen en te beschermen tegen krassen en vlekken. De Sfeerhoeve beschermt haar eiken meubels met oplosmiddelarme hardwaxolie en kleurloze twee componenten lakken. Deze kunnen het eiken een kleurtje geven en tevens voorzien van een harde beschermlaag. Je kunt het meubel prima schoonmaken met water of een schoonmaakmiddel, maar vermijdt de meer agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de toplaag aantasten. De beschermlaag zal door gebruik en invloeden van buitenaf gaan slijten. Afhankelijk van gebruik kun je er voor kiezen eens in de twee/drie jaar een nieuwe beschermlaag aan te brengen of je tafel twee keer per jaar te voorzien van onderhoudsolie. Heb je een beschadiging dan kun je dit prima zelf bijwerken. Schuur het beschadigde oppervlak licht op tot de beschadiging zichtbaar en voelbaar verdwenen is. Verwijder het stof en breng olie aan op desbetreffende plek. Bij gebruik van kleurloze hardwaxolie een tweede laag aanbrengen.